Kennel SNOWPUG - Pugs in North Norway

"You haven`t live - before you have been living with a pug"

 

HANDLING er kunsten å vise frem en hund i en utstillingsring for en dommers vurdering av eksteriøret opp mot den individuelle rasestandarden. Den som viser frem hunden blir kalt "HANDLER". Ved bedømming er det laget flere typer "MØNSTER/FORMASJONER/PATTERNS" for å teste hundens ferdigheter, samt hundens og handlers samarbeid. 

En handling/fremvisning bør være elegant og utføres med presisjon. En sympatisk myk handlermåte uten bruk av noen form for hardhendt korreksjon av hunden. Evnen til å få en hund til å yte optimalt er en kunst og en fin balanse mellom å oppmuntre og dempe hunden er noe som må øves på.  

KLESKODEKS - Dersom man bruker skjørt så skal dette rekke til knærne. Viktig at man prøver å løpe/bøye seg i antrekket før man bruker det på utstillingsdagen. Klær som virker uanstendige bør ikke brukes da det "blir usmakelig". Dype utringinger, høye skjørt splitt, korte skjørt bør unngås. Man bør ikke bruke klær som er  "flagrene, fargesprakende, distraherende mønster" - da dette tar bort fokuset av hunden - man skal huske på at HUNDEN SKAL VÆRE I FOKUS - ikke handleren. Mopsen er en selskapshund og man bør da kle på seg et klassisk selskapsantrekk/fint antrekk. IKKE JOGGEBUKSE o.l. - man skal være representativ for rasen!

Legger ved noen linker til en bedrifter som selger representative klær/gode sko for utstilling (for kvinner):

  1. Dog Show Suits for Women 
  2. Klingel
  3. What Suits You
  4. Sko, har mange rimelige og gode sko - Brandos

UTSTYR/UTSTILLINGSBÅND -  Mopsen er en selskapshund og dette er noe man må tenke på iht valg av UTSTILLINGSLENKE. Det er forskjellige lenker på markedet og her må man bare prøve seg frem for å finne den lenken som passer deg og din hund best. Det man bør huske på er at lenken skal være elegant, IKKE FOR TYKK (både bånd & halslenke) og ikke for lang. Når du viser hunden frem i ringen så skal IKKE enden av båndet henge ned fra hånden. Halsbåndet skal være behagelig for hunden og ikke være for stram "slik at man presser valkene fremover e.l". Det fineste er å bruke halvstrup av god størrelse slik at når man presenterer hunden - faller lenken "løst ned" rundt hundens hals. 

Legger ved noen linker for å vise hva jeg mener med bånd/utstyr: 

  1. Dog Show Leads - lager utstillingsbånd som er håndsydde i lær og man kan velge hvilken bredde, farge, type og lengde man ønsker. Utstillingsbånd som matcher er fint - slik som halvstrup halsbånd og leiebånd i samme farge. God kvalitet. 
  2. Xtravagant Show Leads lager utstillingsbånd for hånd og er i Tromsø. De lager båndene ut fra bestilling, ønsker og de er også behjelpelig med å finne ut hva som passer akkurat for din hund.
  3. Eksempel på HALVSTRUP (her i gull) fra Tempo Hund/Katt
  4. Utstillingsline med fast kjetting halslenke - denne er veldig myk og behagelig - fra Tempo Hund/Katt
  5. Nummerlappholder er VELDIG viktig. Her finnes det utrolig mye å velge mellom - men legger ved en link til Rase nummerlappsholder fra Bamses Bollar

 

MØNSTER/FORMASJONER/PATTERNS er noe man må øve mye på for å få disse til å fremstå korrekt. Jeg har laget en side der "Mønstrene/Formasjonene" vises - følge link.

Når man øver så tren gjerne med utgangspunkt i en "fiktiv dommer" som du plasserer midt ute på treningsplassen. Ved innlæring av mønster er hunden i utgangspunktet unødvendig. Tren uten hund til du er 100% sikker på de forskjellige mønstrene/formasjonene. Da er du en trygg handler/fører for hunden når dere skal gjøre det sammen. Det er viktig å passe på at man undedr trening/utstilling alltid holder rette linjer og tydelige vendinger. Pass også på å trene på å vise frem hunden med både venstre og høyre hånd. En viktig ting som er viktig å trene på er "Å STILLE OPP/PRESENTERE HUNDEN" så raskt og enkelt som mulig etter hvert mønster/formasjon (bruk gjerne frihandling dersom hunden kan dette). Det er viktig å passe på at avstanden til dommeren under presentasjonen/oppstillingen - dette slik at ikke dommeren får hunden for nært innpå seg (avstand skaper balanse og overblikk). Mopsen er en liten miniatyrhund som skal vises frem på bord - så det er viktig å trene på løfteteknikker og på presentasjon på et bord. Jo tydeligere du er som handler - jo lettere følger hunden etter deg. 

Utstillingsringene varierer i størrelse alt avhengig av raser som skal bedømmes i ringene - store hunder, større ringer - men er alltid formet som en firkant.

De mest vanlige mønstrene/formasjonene er: TRIANGEL, FREM OG TILBAKE, BOKSTAVENE T OG L - i tillegg til at alle hundene i den respektive klassen ses/bedømmes alene av dommeren skal alle i klassen samles inne i ringen og presenteres på en rekke for en samlet rasebedømmelse til den respektive påmeldte klassen.

TREKANT Her skal man vise frem hunden fra dommeren, i profil og mot dommer som avsluttende presentasjon. Se for deg en trekant og husk at du alltid holder rette linjer og tydelige vendinger.

T- OG L FORMASJON - Når man går disse formasjonene viser man hunden fra alle sidene (venstre- og høyre-, fremme- og bak på hunden + bruk av venstre- og høyre hånd).  Man begynner formasjonene med å gå FRA dommeren, deretter i linjene som en T eller L. Husk på tydelige vendinger og avsluttende presentasjon av hunden.

RETT FREM OG TILBAKE - her skal man vise frem hunden med å gå FREM og TILBAKE fra/til dommeren uten at dommeren skal måtte bevege seg for å se hundens bevegelser. Formasjonen avsluttes med presentasjon av hunden. Ved denne formasjonen ser dommeren hundens bevegelser forfra og bakfra.